Mák modrý
Český mák modrý je skupina českých odrůd máku setého (Papaver somniferum) s nízkým obsahem morfinanových alkaloidů, vhodná pro potravinářské využití. Na území České republiky se mák ve velkém jako olejnina začal pěstoval počátkem 19. stol. po katastrofálních škodách na olivových plantážích v jižní Francii. V roce 1896 se mák pěstoval na ploše 1772 ha, s průměrným výnosem 0,71 t/ha, nejvíce ve středních Čechách okolo Prahy a v okolí Tábora a Čáslavi.
Mák je cenným zdrojem minerálních látek, je dokonce jednou z potravin nejbohatší na vápník. Mimo vápník, obsahuje také hořčík, fosfor, vitamín E a B.
Máte svůj oblíbený recept s touto chutnou surovinou?
Mák modrý 250 g k zakoupení zde na našem eshopu: Mák modrý 250 g

DALŠÍ RECEPTY NA ZDRAVÉ MLSÁNÍ
nechte se inspirovat