Mák modrý
Český mák modrý je skupina českých odrůd máku setého (Papaver somniferum) s nízkým obsahem morfinanových alkaloidů, vhodná pro potravinářské využití. Na území České republiky se mák ve velkém jako olejnina začal pěstoval počátkem 19. stol. po katastrofálních škodách na olivových plantážích v jižní Francii. V roce 1896 se mák pěstoval na ploše 1772 ha, s průměrným výnosem 0,71 t/ha, nejvíce ve středních Čechách okolo Prahy a v okolí Tábora a Čáslavi.
Mák je cenným zdrojem minerálních látek, je dokonce jednou z potravin nejbohatší na vápník. Mimo vápník, obsahuje také hořčík, fosfor, vitamín E a B.
Máte svůj oblíbený recept s touto chutnou surovinou?
Mák modrý 250 g k zakoupení zde na našem eshopu: Mák modrý 250 g
kabátek mandlí
Jak se u nás šije kabátek pro mandle v čokoládě?
Ořechy v čokoládě nejsou totéž, co čokoláda s ořechy. Základními surovinami jsou sice v obou případech ořechy a čokoláda, liší se však způsob jejich vzájemného propojení. Zatímco tabulka ořechové čokolády vznikne zalitím jader, ořechy v čokoládě získají svou sladkou skořápku tzv. dražováním. Tato starobylá cukrářská technologie spočívá v pomalém nanášení vrstev cukru, medu, nebo v našem případě čokolády, až do vzniku krusty požadované síly.
K dražování se používají speciální bubny podobné stavební míchačce. Otáčení bubnu udržuje jádra ořechů, kousky sušeného ovoce nebo jakoukoliv jinou vložku v neustálém pohybu a zároveň na ně stékají tenké pramínky čokolády, případně jiné polevy. Poleva na povrchu vložky tuhne a postupně se na ni nabalují další a další vrstvy.
Na obrázku jsou mandle tiramisu.
bimbo
Oblíbená dětská extrudovaná křupka s jahodovou příchutí!
Etrudování:
Extruze je způsob technologické úprav, při které se namletá obilovina nebo luštěnina protlačuje extruzním válcem, čímž se zahřeje, odpaří se z ní voda a výrobek expanduje.
Výsledkem jsou křehké a nadýchané „křupky“.